Örjan Lindqvist borta från estraderna.

Något oväntat kom budet om den kände musikbroderns bortgång. Så sent som för en och en halv vecka sedan medverkade han på midsommaraftonens festligheter på Jamtli i Östersund.
En tung tid väntar för oss som värnar om den s k traditionsmusiken. Han var en del av den.
Örjan drabbades av prostatacancer och genomgick en större operation men blev efter en tid ”friskförklarad”.
Han återgick till sitt arbete vid kommunens Kulturskola där han haft sin utkomst de senaste åren. Spelningarna i kvartetten fortsatte som vanligt men i mindre omfattning om man jämför med hur det var de fyra senaste decennierna. Ja redan år 1963 kom han med som nittonåring in i familjebandet ”Bröderna Lindqvist med Gubben” som dansorkestern då hette. (Gubben var pappa Nicanor som föddes 1899 och gick ur tiden 1966) Örjans mor Märta kom från Åsgård i Sundsjö socken. Hon spelade cittra och musiken flödade i hemmet. Örjans morfar, Eskil Teodor Wiberg hade också många kulturella begåvningar så nog fanns gener både från mor- som farföräldrarna.
Första stora succén hösten 1968
Svenska Musikerförbundet och Sveriges Radio anordnade en riksomfattande tävling i ”Gammeldans” och det blev stor uppmärksamhet när de taktfasta bröderna på Skansens scen i Stockholm belade en hedrande första placering. Detta hönde en sensommardag år 1968. Efter den dagen känner de flesta till utvecklingen.
158 Nygammalt-program i svensk television
Året efter segern uppmärksammade Televisionens producent Benny Persson samt allsångsledaren Bosse Larsson de folkkära gänget. Först blev det ett ”Dans-på-logen-program” från Jamtli i Östersund. Återigen en folklig succé som följdes av ”Nygammalt från Cirkus på Djurgården” Den serien varade under många år och Örjan har medverkat i samtliga program, totalt 158 till antalet.
Skivproduktion och utlandsengagemang
Sammanlagt 25 vinylskivor blev inspelade under brödernas storhetstid. Många guldskivor. Det var snoan” Wiggen” som blev signumet för brödrakvartetten. Ett antal utlandsresor kom naturligt nog in i bilden som till USA med besök hos dragspelaren Walter Eriksson som medverkade på en skivutgivning.
Örjan arrangerade också en del musik och spelade på flera instrument, förutom huvudinstrumentet kontrabasen, som durspel, piano, gitarr, ukulele och bastuba. En gång fick vi höra Örjans röst på Svensktoppen i låten ”Virus och bakterier”. Örjan var den genuine spelmannen, precis som sina släktingar.
Det råder förstämning i glamusikkretsar och tankarna går i första hand till familjen. Makan Christina och de gemensamma barnen Janne, Olle och Elin, med respektive.
Med Örjan har en stor musikant gått ur tiden men v måste få minnas honom med glädje och för allt han gett oss inom den s k traditionsmusikens tecken.
 

Tillbaka